Blog

CPAP – Klúč k zdravému spánku a kvalitnému životu

CPAP Kluc k Zdravemu Spanku a Kvalitnemu Zivotu

Spánok je každodennou súčasťou nášho života, avšak mnohých ľudí vie aj samotný spánok potrápiť. Jednou z najčastejších porúch spánku je obštrukčná spánková apnoe (OSA), ktorá môže mať značný vplyv na celkovú kvalitu života.

CPAP Kľúč k zdravému spánku a kvalitnému životu.

Spánok je každodennou súčasťou nášho života, avšak mnohých ľudí vie aj samotný spánok potrápiť. Jednou z najčastejších porúch spánku je obštrukčná spánková apnoe (OSA), ktorá môže mať značný vplyv na celkovú kvalitu života.

 

Terapia CPAP. CPAP je skratka pre „kontinuálny pretlak v dýchacích cestách“ a ide o štandardnú liečbu spánkového apnoe.

Najčastejšie príznaky OSA: 

  • Chrápanie;
  • Spánkové nepokoje, lapanie po dychu; 
  • Nočné potenie; 
  • Problém s ranným vstávaním, následná ospalosť alebo únava cez deň; 
  • Suchosť v ústach, pretože bránica a svaly hrudníka pracovali tvrdšie, aby otvorili dýchacie cesty a vtiahli tak dostatočné množstvo vzduchu do pľúc; 
  • Bolesti hlavy, vysoký krvný tlak a mnohé iné.
 

Syndróm spánkového APNOE je ochorenie patriace medzi poruchy spánku. V jednoduchosti povedané – obštrukčné spánkové apnoe je, keď niečo blokuje časť alebo celé horné dýchacie cesty počas spánku. Prejavuje sa teda zastavením dýchania v priebehu spánku. Sprevádza ho chrápanie a nedostatok kyslíka (O2).

Našťastie existuje moderné riešenie, ktoré mení spánok na lepšie – CPAP (Continuous Positive Airway Pressure).

 

 

 

1. Čo je CPAP?

CPAP je zariadenie navrhnuté na liečbu obštrukčnej spánkovej apnoe tým, že dodáva neustálu pozitívnu tlakovú podporu do dýchacích ciest pacienta. Táto neinvazívna terapia pomáha udržiavať dýchacie cesty otvorené, čo eliminuje prestávky v dýchaní a zabezpečuje neprerušený a hlboký spánok. 

CPAP ventilátor R20 – systém dýchacej terapie

Prístroj na pozitívny tlak v dýchacích cestách.

500,00 ks s DPH

Pulzný oximeter Oxifit P06

Bezdrôtový pulzný oximeter na prsty pre CPAP R20.

120,00 ks s DPH

Ventilačná maska pre CPAP R20

Ventilačná maska s hadicou pre CPAP R20.

48,00 ks s DPH
CPAP Kluc k Zdravemu Spanku a Kvalitnemu Zivotu 1
 

2. Fungovanie CPAP

Základným princípom CPAP je udržiavanie konštantného tlaku vzduchu, ktorý zabraňuje kolapsu dýchacích ciest počas spánku. Cez noc je na tvári nasadená maska, cez ktorú pacient takýto vysokotlakový vzduch vdychuje. Keďže vzduch vytvára v dýchacích cestách väčší tlak na okolité tkanivá, udržuje tak dýchacie cesty stále otvorené. Takto zabraňuje chrápaniu a apnoe.  

Zariadenie sa skladá z kompresora, hadičky a masky, ktorá môže byť nosená na nose, ústach alebo oboje, podľa individuálnych preferencií. 

 
Slide6

3. Výhody CPAP:

  • Zlepšený Spánok: CPAP umožňuje pacientom dosiahnuť hlboký a nepretržitý spánok, čím znižuje ospalosť a únavu počas dňa. 
  • Prevencia Zdravotných Problémov: Liečba OSA pomocou CPAP znižuje riziko srdcových chorôb, cukrovky a iných závažných komplikácií spojených s nedostatočným spánkom. 
  • Zlepšená Kvalita života: Pacienti s CPAP často pociťujú nárast energie a lepšiu náladu, čo má priaznivý vplyv na celkovú kvalitu ich života. 
  • Zlepšená Kognitívna Funkcia: Kvalitný spánok pomáha zlepšiť kognitívne funkcie, vrátane koncentrácie, pamäti a schopnosti riešiť problémy. 
 

4. Ako začať s CPAP

Používanie CPAP je jednoduché. Dôležité je začať konzultáciou s lekárom. Lekár diagnostikuje OSA a odporučí vhodný CPAP model. Existuje niekoľko typov prístrojov na spánkovú terapiu, ale CPAP (kontinuálny pretlak v dýchacích cestách) je najčastejšie používaným terapeutickým zariadením.  

Prístroje CPAP sú pre niektorých ľudí nepohodlné. Ak zariadenie CPAP pre vás nefunguje dobre, porozprávajte sa so svojím lekárom o ďalších možnostiach liečby, ktoré vám môžu pomôcť udržať dýchacie cesty otvorené počas spánku.  

Po zakúpení zariadenia lekár a technik vám pomôžu s nastavením a používaním CPAP, aby ste získali maximálny úžitok.  

V našej ponuke nájdete CPAP zariadenie pre dýchacú terapiu model R20. 

 
  • Užívatelsky prívetivý – 3,5“ dotykový LCD displej 
  • Jednoduché použitie 
  • Viacero parametrov monitorovania a štatistiky v reálnom čase 
  • Podpora režimov NIV: CPAP; APAP 
  • Presná detekcia udalosti: OA, CA, H, RERA; Chrápanie; PB; LL 
  • Inteligentný zvlhčovací systém, predhrievanie vopred, technológia kontroly hluku 
  • Pripojte sa k pulznému oxymetru a EKG LEPU cez Bluetooth 
  • Lekárska silikónová maska, pohodlná na nosenie 

6. Záver

Prístroje CPAP liečia spánkové apnoe dodávaním prúdu okysličeného vzduchu do dýchacích ciest cez masku a trubicu. Stlačený vzduch zabraňuje kolapsu dýchacích ciest, čo vám umožňuje dýchať nepretržite počas spánku.  

CPAP nie je len zariadenie, ale kľúč k zdravému spánku a kvalitnému životu. S technologickým pokrokom a neustálym vývojom je CPAP jedným z najefektívnejších prostriedkov na zlepšenie spánku a celkového zdravia.